Esittely   Historia   Veneet   Wieraskirja   Linkit   Winette

Weekend-risteilijä

piirros Vipanista
piirros: Osmo Walli

Historiaa

Weekend-luokan syntyyn voi parhaiten tutustua lukemalla veneen suunnittelijan itsensä eli Arne Wiklundin aikanaan kirjoittaman tarinan.


Weekend-luokan (aluksi luokkanimenä myös esiintyi Wiklund-båten) ensimmäisenä veneenä valmistui Uudessakaupungissa 1946 sen suunnittelijan, insinööri Arne Wiklundin Wing-Gull (Airisto Segelsällskap) ja 1947 lääkäri Woldemar Zilliacuksen Vipan. 1947 valmistuivat Turussa myös sisaralukset Windil, Wibeke, Whimsy ja Wianita, ehkä muitakin. Vuonna 1948 tätä 9,00–9,05 pituista venettä pidennettiin (muut mitat samat) ja 9,40 metrin veneitä tehtiin muun muassa U. Kaskisen veneveistämöllä. Näitä ovat ainakin Windjammer (omisti taiteilija Björn Landström, myöh. Wivella) ja Violetta.

Wiklundin Wing-Gull myytiin aikanaan Amerikkaan, Vipan oli isäni Esko Rahikaisen ja hänen kavereidensa omistuksessa 1981-1986 ja pitää nykyisin kotisatamaansa Kotkassa. Weekendejä on valmistettu luultavasti ainakin kuusitoista, joista useimmat siis Turussa U. Kaskisen veneveistämöllä. Pidennettyjä 9,40 mittaisia veneitä niistä on kaiketi neljä.

Purjehtijarekisterissä esiintyy 1978 myös nimet Wine, Wiri, Winette ja Vineya, joista osa lienee alkuperäisnimiä. Nimet ovat aikojen saatossa vaihdelleet, eivätkä ole aina alkaneet W:llä tai V:lläkään. Weekendeillä on ollut sellaisia nimiä kuin Lokki, Tuulia, Jessie, Nan III, Folly Glide, Despina, Magdalena, La Mer, Escargot, Seute Deern ja Paulina.


Weekend-luokan syntyvaiheet

Weekend saattaa äkkisältään tuntua luokkanimenä vähän oudolta, nykyäänhän sana tulee vastaan niin monissa muissa yhteyksissä. Yli 50 vuotta sitten englanti oli Suomessa kuitenkin harvinainen, eksoottinen kieli. Ja mitä viikonloppu-merkitykseen tulee, olihan kyseessä kuitenkin ehkä Suomen ensimmäinen ensisijaisesti retkeily-, eikä kilpailutarkoitukseen suunniteltu veneluokka.

Wipanin astiat, Winette'n pentteri

Useisiin veneisiin on ilmeisesti alunperin kuulunut kuuden hengen Arabian porsliiniastiasto kuppeineen ja kulhoineen. Windilin valkoisissa, sinireunaisissa astioissa oli reunoihin kirjoitettu tummansiniseen liehuvaan viiriin veneen nimi, kuulemma. Hiukan lavastetussa yläkuvassa taas on Wipanin lautasia Winetten pentterissä. Astioita tuskin monellakaan on tallella, mutta useammassa Weekendissä on tuollainen samanlainen pentterin pikkulaatikosto.


ensisijaiset lähteet: Frisk Bris 1947 -kopio, Esko Rahikaisen 1983 laatima moniste,
päivitetty sittemin Merenkävijöiden vuosikirjoista saatujen tietojen ja
nykyisten ja vanhojen Weekend-omistajien kertomusten perusteella



Kasnäs Tammio
Vielä 80-luvulla Weekend-luokalla oli tapaamisia. Vasemalla joku saari Kasnäsin lähellä 1984,
edestä alkaen Wilma, Wivella, Vipan, Wianita ja Winette. Oikealla Tammio 1985,
Vipan, Wilma, Windill, Wianita ja Wivella.